Лианхуакингвен врши антивирусна и антиинфламаторна активност против нов коронавирус (САРС-CoV-2)

Лианхуакингвен врши антивирусна и антиинфламаторна активност против нов коронавирус (САРС-CoV-2)
НајновотоистражувањенатимотнаZh型онгНаншан,академик на Кинеската инженерска академија, смета дека Лианхуа Кингвен покажува анти-нов тест за коронавирус in vitro. Февруари 2020 година Капсулите Лианхуа Кингвен (Честички) беа вклучени во „Програмата за дијагноза и третман на пневмонија во новиот коронавирус (шесто издание)“ од Националната здравствена комисија
Поврзаниот труд е насловен „Лианхуакингвен врши антивирусна и антиинфламаторна активност против нов коронавирус (САРС-CoV-2)“, што е одобрено од Journalурнал (фармаколошко истражување) прифатено. Во трудот се споменува дека Лианхуа Кингвен има широк спектар на антивирусно и имуномодулаторно дејство врз низа вируси на грип како рецепт за традиционална кинеска медицина. Lianhua Qingwen значително ја инхибираше репликацијата на SARS-COV-2, влијаеше на морфологијата на вирусот и вршеше антиинфламаторно дејство in vitro. Ова покажува дека Лианхуа Кингвен може да се спротивстави на нападите на вируси и се очекува да стане нова стратегија за контрола на болеста КОВИД-19.
Главна состојка:
Форситија, орли помине, ефедра, пржен горчлив бадем, гипс, Радикс, Радикс, Houttuynia cordata, пачули, пачули, караница, Родиола, ментол, сладунец Помошни состојки: скроб
Новата коронавирусна пневмонија спаѓа во категоријата епидемија на ТЦМ. Орли помине е слатка и студена и има историја на три илјади години превенција и третман на епидемија. Од античко време, тоа е првиот избор за големи епидемии. Современото истражување докажа дека орли помине има антивирусно дејство со широк спектар.
Тимот на професорот hangанг Ченују од Универзитетот во Нанџинг откри дека миРНК богата со екстракт од орли помине има потенцијал да насочи и да ги инхибира новите коронавируси, кои можат да се користат за рана превенција и третман на нови коронавируси. Последователните студии покажаа дека MIR2911 во орли помине има места за врзување во разни вирусни геноми, како што се вирусот ебола, Зика вирус, вирус на африканска свинска чума, вирус на респираторна треска од Блискиот исток и свински ротавирус, што може да ја инхибира репликацијата на овие вируси.
Форситијата во состојките има ефекти на расчистување на топлината и детоксикација, намалување на отокот и олабавување и е позната како „свет лек за рани“ уште од античко време. Forsythia susensa, исто така, има антибактериски ефект со широк спектар. Форзитија фенол и испарливо масло се главните компоненти на неговата антибактериска активност, особено има силно инхибиторно дејство врз различни патогени бактерии како што се Staphylococcus aureus, Pneumococcus, разни дизентерија бацил; Екстрактот од Forsythia Susensa, исто така, има одреден инхибиторен ефект против вирусот Коксаки Б и вирусот на инфлуенца, како и антиинфламаторно и антипиретично дејство.
Houttuynia cordata е најчесто користена традиционална кинеска медицина со функции на расчистување на топлината и детоксикација, елиминирање на карбункул и прочистување на гној и диуретична дијализа. Може да се користи за карбункул на белите дробови (пулмонален апсцес), болка во градите, кашлица и гној и крв, топлина на кашлица во белите дробови, флегма и чи и топлински отров болен карбункул, синдром на влажна топлина итн.
Современото истражување докажа дека Houttuynia cordata има добра антиинфламаторна активност и може да се користи за лекување на инфекции на респираторниот тракт; експерименти врз животни покажаа дека есенцијалното масло од Houttuynia cordata има одреден инхибиторен ефект врз вирусот на грип. Сепак, во моментов нема дефинитивни докази, особено нема клинички испитувања кои би докажале дека Houttuynia cordata има превентивен ефект врз акутната респираторна болест 2019-nCoV (нова пневмонија заразена со коронавирус).
Банланген има ефекти на расчистување на топлината и детоксикација, ладење на крвта, погоден за топлински болести како што е студ на ветер, воспаление на грлото и така натаму, и има одредено антивирусно дејство. Сепак, новиот коронавирус главно се заснова на влажно зло, така што од фармаколошка гледна точка, isatis не е погоден за рана превенција и нема јасни докази дека isatis е ефикасен во спречување на нови коронавируси.
Дијамониум глициризинат е екстракт од сладунец од традиционална кинеска медицина. Неговата молекуларна структура е слична на стероидните хормони. Може да ја зголеми активноста на ендогени и егзогени глукокортикоиди, да ги инхибира прекумерните имунолошки реакции и исто така да го заштити црниот дроб. Може да го потисне прекумерниот имунолошки одговор и оштетувањето на црниот дроб предизвикано од новиот коронавирус.
За ефикасно спречување на појава на нова коронарна пневмонија, се препорачува да се избегнува излегување на места каде што има многу луѓе. Во исто време, треба да обрнете внимание на личната хигиена, често да ги миете рацете, да носите маска, да користите кивање или кашлање за да ги покриете устата и носот со ткива или лакти, а во исто време да избегнувате контакт и постење на диви животни. Ако имате треска, кашлица и други симптоми, треба да бидете будни, да преземете добри мерки за изолација и заштита и да одите навреме во клиниката за треска за медицински третман.